11.12.2019

Podzimní cesta za krásami a poutními místy Jizerských hor a okolí

Autorka: L. Hovorková
Podzimní cesta za krásami a poutními místy Jizerských hor a okolí

Ve dnech 19. až 21. jsme se zúčastnili poutně poznávacího a relaxačního autobusového zájezdu do Jizerských hor. Za pěkného podzimního počasí nás na 50 účastníků z různých sídel královéhradecké diecéze mělo možnost poznat několik významných a krásných míst v Libereckém kraji. Ubytováni jsme byli v hotelovém komplexu v Příchovicích s polopenzí a bazénem.

Náš první cíl byl výjezd lanovkou z Liberce-Horního Hanychova na Ještěd. Obdivovali jsme, mnozí již po několikáté, unikátní dvoukabinovou lanovku založenou na kyvadlovém systému, i známou dominantu televizního vysílače a hotelu v jednom,  originální dílo architekta Karla Hubáčka. V jemném oparu se nám otevřely výhledy na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Po malém občerstvení jsme zamířili do Hejnic – hlavního cíle dne –  do poutního chrámu Navštívení Panny Marie.

Konala se tu pro nás mše svatá, kterou vedl duchovní průvodce naší cesty P. ICLic. Miloslav Šiffel z pouchovské farnosti. Otec Pavel z hejnické farnosti nám nejen zahrál na místní varhany, ale i přiblížil historii místa, nazývaného českou Mariazell, jež se nachází na místě starého poutního místa ze 13. století. Upozornil nás také na novější výzdobu, např. dar obrazu Panny Marie Guadalupské či nádherné provedení kříže ze skla. Také jsme měli možnost se podívat do krypty – podzemní hrobky Clam-Gallasů.

Druhý den v neděli po mši svaté v kostele sv. Víta v Příchovicích jsme se seznámili s fungováním  místního střediska křesťanské mládeže Křižovatka, které letos oslavilo 40 let činnosti. Poté nás autobus odvezl nějaký ten kilometr dále, abychom se mohli vydat do nejvýše položené osady v Jizerských horách – Jizerky. Obdivovali jsme krásnou přírodu, jíž se kroutil „safírový“ potok. Jeden z našich výletníků nás upozornil na příběh obyvatele tzv. hnojního domku a ti zdatnější vystoupali  na jednu z největších čedičových kup v Evropě –  Bukovec (1005 m n.m.).

Následující den nás nadchla návštěva mariánského poutního místa Bozkov, jednoho z nejstarších poutních míst v naší vlasti. Mše svatá se konala v kostele Navštívení Panny Marie Královny hor. Jako v Hejnicích, tak i zde jsme se pomodlili růženec a nezapomněli na přímluvy za mír ve světě. Poté jsme měli možnost podívat se do Bozkovských dolomitových jeskyní. Na úplný závěr nás po cestě domů čekala „tajná“ zastávka v Lomnici nad Popelkou, a tou nebyla žádná restaurace nebo muzeum, ale areál skokanských můstků. A měli jsme štěstí, že jsme mohli uvidět i malé skokany na lyžích.

Děkujeme všem, kdo nás cestou provázeli, zvláště otci M. Šiffelovi za jeho citlivý humorem laděný přístup. Díky patří i průvodkyni naší pouti V. Čepelkové, která nám připravovala prostor k příjemným společným setkáním a dodávala dobrou náladu.

Mgr. Ludmila Hovorková

📌 NEPŘEHLÉDNĚTE: Všechny zájezdy nabízíme za stejné ceny jako centrála. Ceny v Kč vždy schvaluje centrála a jsou v nich zahrnuty všechny povinné příplatky (především letištní poplatky), které se hradí předem. Informace o dalších možných příplatcích hrazených předem a případných ostatních příplatcích hrazených na místě jsou uvedeny u jednotlivých zájezdů. K většině zájezdů navíc poskytujeme slevy. Děkujeme za přízeň!

❓ Přečtěte si odpovědi na časté otázky našich klientů.

Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat!


 

PoutníZájezdy.CZ - specialista na poutní zájezdy po celém světě │ tel.: +420 731 604 770 │ e-mail: info(zavináč)poutnizajezdy.cz

Doporučujeme vám poutní zájezdy do Lurd, Fatimy, Santiaga de Compostela, La Saletty, Medžugorje, Říma, Guadalupe a na další poutní místa.

Náš blog Svatá zeměPoutnictví Tiskárna Grantis

© Design, redakční systém: Webdesignum.cz

Nahoru Poutní zájezdy na Facebooku Poutní zájezdy na Instagramu RSS