11.07.2016

Pojeďte s námi na ostrov Kypr, po stopách sv. Pavla a sv. Barnabáše

Autor: K. Voplakal
Pojeďte s námi na ostrov Kypr, po stopách sv. Pavla a sv. Barnabáše

Všem zájemcům a potenciálním poutníkům, kteří mají zájem procházet místy, kudy před téměř dvaceti staletími chodil a kázal apoštol národů svatý Pavel, a prožívat toto putování s vynikajícím duchovním doprovodem, se nyní nabízí zajímavá příležitost navštívit ostrov Kypr, na němž je mnoho míst spojených s působením tohoto velikého apoštola a prvního ze světových misionářů – šiřitelů Kristova poselství lásky, naděje, milosrdenství a pokoje. Na poslední týden měsíce září je totiž připraven inspirativní poutně-poznávací zájezd, určený především „dříve narozeným“ (ale nejen jim).

Kdo už někdy ostrov Kypr navštívil,  určitě byl nadšený nejen skvělými možnostmi koupání  na jeho plážích, ale i spoustou antických kulturních památek. Všecko toto se nabízí i v tomto zájezdu, ale ještě mnohem víc:

Navštívíte obě části rozděleného ostrova – řeckou i tureckou. Na západním pobřeží ostrova si prohlédnete Pafos, jedno z nejdůležitějších archeologických center Kypru, které figuruje na seznamu největších kulturních pokladů světového dědictví UNESCO – ale nejen to: Pafos je místem, které sv. Pavel navštívil v doprovodu sv. Barnabáše, kde byli zajati Římany a zbičováni. Později však i sám římský guvernér ostrova Sergius Paulus přijal křesťanskou víru. Zastavíte se v Petra Tou Proniou – na místě, kde se podle dávné legendy narodila bohyně krásy Afrodita. Již na počátku pobytu na Kypru zhlédnete pozoruhodný klášter Agios Neofytos založený v raném středověku poustevníkem a spisovatelem Neofytem; u kláštera je jeskyně Engleistra, vytesaná tímto poustevníkem do skály a uvnitř celá pokrytá nádhernými byzantskými malbami z 12. až 15. století.  V Kato Pafos uvidíte kostel Panagia Chrysopolitisa ze 13. století – a také kamenný sloup, u nějž byl podle tradice v roce 45  bičován svatý Pavel. V archeologickém parku zhlédnete Dionisiův, Alonův a Theseův dům a večer zažijete romantiku přístavu v Pafosu. Určitě vás nadchne návštěva památného místa Salamis,  jež bylo jedním z deseti antických královských měst, jejichž historie sahá až sedm staletí před Kristem – do období syrského krále Sargóna II. Najdete zde především hrob svatého Barnabáše, ale i ruiny římských lázní a kromě divadla i klášter. V sledování stop svatého Pavla budete pokračovat v někdejší pevnosti Famagusta. V městě Nikósii každého návštěvníka zaujme vstupní brána (rovněž nazývaná Famagusta), byzantské muzeum a rovněž katedrála svatého Jana i klášter s hrobkou sv. Herakleia. Vesnička Omodos vám ukáže výrobu zcela mimořádných krajek. Můžete tam navštívit i klášter Svatého Kříže, vzácné památky chráněné UNESCO. Galatský byzantský klášter Pangia tis Podithou z počátku 16. století nabídne obrazovou výzdobu ve zvláštním italsko-byzantském slohu.

Každý den budete mít příležitost účasti na mši sv. s homilií. Zájezd bude duchovně doprovázet královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál. Fundovaný výklad průvodce historickými památkami je samozřejmostí. První den po příletu bude možnost celodenního odpočinku na pláži. Ubytování je zajištěno v hotelu s bazénem v těsné blízkosti moře.

Bližší informace o zájezdu naleznete na našem webu PoutníZájezdy.CZ.

Ing. Karel Voplakal, CSc.

📌 NEPŘEHLÉDNĚTE: Všechny zájezdy nabízíme za stejné ceny jako centrála. Ceny v Kč vždy schvaluje centrála a jsou v nich zahrnuty všechny povinné příplatky (především letištní poplatky), které se hradí předem. Informace o dalších možných příplatcích hrazených předem a případných ostatních příplatcích hrazených na místě jsou uvedeny u jednotlivých zájezdů. K většině zájezdů navíc poskytujeme slevy. Děkujeme za přízeň!

❓ Přečtěte si odpovědi na časté otázky našich klientů.

Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat!


 

PoutníZájezdy.CZ - specialista na poutní zájezdy po celém světě │ tel.: +420 731 604 770 │ e-mail: info(zavináč)poutnizajezdy.cz

Doporučujeme vám poutní zájezdy do Lurd, Fatimy, Santiaga de Compostela, La Saletty, Medžugorje, Říma, Guadalupe a na další poutní místa.

Náš blog Svatá zeměPoutnictví Tiskárna Grantis

© Design, redakční systém: Webdesignum.cz

Nahoru Poutní zájezdy na Facebooku Poutní zájezdy na Instagramu RSS